31.8 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalMărţişoare lucrate manual

Mărţişoare lucrate manual

Unii dintre comercianţii prezenţi în centrul municipiului Târgu Jiu au scos la vânzare mărţişoare lucrate manual. Păpuşelele din melană sau mohair, mărţişoarele din flori naturale uscate sau din scoici sunt produse noi, căutate de clienţi.

 

În centrul oraşului, zeci de comercianţi şi-au instalat corturile şi marfa: oferta la mărţişoare de anul acesta nu diferă mult de cea de anul trecut, excepţie făcând cele lucrate manual. Unii dintre oamenii care au lucrat zile-n şir la astfel de obiecte sunt veniţi din alte judeţe ale ţării. Mărţişoarele în formă de trifoi, coşari, ursuleţi, ghiocei, fluturi şi potcoave sunt printre cele mai căutate. „Am cumpărat un ursuleţ, dar nu ştiu din ce este făcut, văd că e un material foarte moale. L-am cumpărat pentru fiica mea, care are şase ani. Sigur îi va plăcea. Am dat pe el un leu, e ieftin!“, a spus Georgiana Ionaşcu, din Târgu Jiu. „Pentru diriginta fiului meu am luat un mărţişor în formă de broşă, aurită, şi am dat pe ea 29 de lei. Nu cred că este prea scumpă. Pentru copiii mei voi cumpăra ceva mai mic şi mai ieftin“, a afirmat Maria Popa.

Fire de mohair şi plante naturale

Valeria Rădulescu s-a pensionat acum câţiva ani, după ce a lucrat 32 de ani ca sudor, şi pentru a mai câştiga un ban a început să confecţioneze mărţişoare. „Am făcut câteva zeci de mărţişoare. Am folosit aţă de mohair, alpin sau melană, de diferite culori şi grosimi. Am o metodă specială, folosesc un fel de maşină de cusut, iar la confecţionarea lor mă ajută şi nora mea. Este plăcut să lucrăm împreună, mai ales că facem ursuleţi şi păpuşele din aţe. Am văzut că le plac cel mai mult părinţilor, care le cumpără pentru cei mici“, a spus Valeria Rădulescu. Femeia vinde mărţişoarele la preţul de un leu.

În apropierea tarabei femeii, alt comerciant îşi prezintă marfa. Bărbatul a venit din Reşiţa pentru a-şi vinde mărţişoarele: „Sunt lucrate manual din diferite materiale: flori şi plante naturale, unele importate, altele de la noi, margarete, coarne de berbec sau plante de câmp. Se lucrează cu multă migală“.

Majoritatea comercianţilor vor părăsi centrul municipiului după 1 Martie, pentru a se întoarce în preajma zilei de 8 Martie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS